Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede razgovarali s članovima Udruženja peradara FBiH

Na inicijativu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudina Dedića, u sjedištu Ministarstva, organiziran je sastanak s predstavnicima iz sektora peradarstva u Federaciji BiH. Sastanak je imao za cilj sagledavanje postojećeg stanja u ovom sektoru te razgovor o mjerama i aktivnostima koje bi doprinijele unapređenju peradarske proizvodnje.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo sadašnjim stepenom saradnje te istaknut značajan napredak posebno činjenicom da je resorno federalno ministarstvo dosadašnjom podrškom peradarskoj proizvodnji, uzgoju 18 sedmičnih pilenki i matičnih jata – pilenki lakih i teških roditeljskih linija, od ove godine uvelo mjeru podrške i za uzgoj brojlera. Ovim podrškama obuhvaćeno je više od 80 proizvođača za što će u ovogodišnjem budžetu biti izdvojeno oko 2.000.000 KM.

Članovi Udruženja peradara FBiH zahvalili su na razumijevanju ministra Dedića i resornog federalnog ministarstva na izdvojenim podrškama posebno u svjetlu sve češćih poskupljenja repromaterijala i inputa u proizvodnji a s ciljem održivosti peradarske proizvodnje.

Predstavnici ministarstva pozvali su na nastavak zajedničke saradnje te pohvalili proaktivan pristup članova ovog udruženja uz nadu da će i u narednom periodu raditi na unapređenju dostignutog stepena saradnje a koji bi trebao rezultirati mjerama dodatnog unapređenja i održivosti peradarske proizvodnje.