Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Program za unapređenje vodnih usluga u FBiH prezentiran u Posavskom kantonu

U Posavskom kantonu jučer je predstavljen Program za unapređenje vodnih usluga u Federaciji BiH, te korištenje najavljene financijske i tehničke podrške. Sastanku i prezentaciji prisustvovali su članovi Vlade ovog kantona, ministar privrede, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković sa saradnicima, službenici ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, predstavnici općina i službi.

Program za unapređenje vodnih usluga u Federaciji BiH predstavili su Alma Imamović, stručni savjetnik u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i predstavnici projekta MEG iz UNDP BiH, Alma Kobašlija, Nasir Nalić i menadžer projekta Goran Štefatić.

“Osnovni povod našeg dolaska bio je razgovor i prezentacija dva dokumenta koja je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila: Program unapređenja vodnih usluga u Federaciji BiH i preporučena metodologija za utvrđivanje najnižih cijena vodnih usluga. Mi smo željeli da na terenu s predstavnicima mjerodavnih institucija prezentiramo dokumente, razmijenimo mišljenja što reforma sektora vodnih usluga nosi sa sobom u budućnosti i ono što donosi program MEG kojeg implementira UNDP, a financira se iz različitih sredstava izvora međunarodnih razvojnih partnera prije svega Švicarske ambasade odnosno razvojnih agencija zatim Češke agencije, Europske unije i drugih donatora. Najviše smo razgovarali na koji način potaknuti promjene vezane za vodne usluge, a prije svega za cijenu vodnih usluga, podizanje svijesti među stanovništvom, ali isto tako i ono što je vezano za sam proces unapređenja odnosa između lokalnih zajednica, općina, komunalnih preduzeća. Zahvaljujem što smo imali priliku danas u Vladi ovog kantona razmijeniti mišljenja o ovoj važnoj temi. Problematika se razumije i svi su voljni da zajednički implementiraju metodologiju i potrebne reformske mjere u ovoj oblasti”, izjavila je Alma Imamović iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.