Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić na sastanku s predstavnicima poljoprivrednih udruženja: Partnerski odnos  može poboljšati stanje poljoprivrednog sektora u FBiH 

Novoimenovani ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je u sjedištu ministarstva prošireni sastanak s predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Sastanak je bio prilika da predstavnici reprezentativnih udruženja upoznaju novoizabranog ministra Hrnjića sa radom udruženja, tekućim i planiranim aktivnostima u ovoj godini kao i planovima za naredni period.

Ministar Hrnjić je s pomoćnicima predstavio ključne aktivnosti resornog federalnog ministarstva  za ovu godinu te izrazio spremnost za partnerski odnos sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, posebno u kreiranju mjera koje bi pomogle održati i unaprijediti dostignuti stepen poljoprivredne proizvodnje.

“Današnji sastanak bio je prilika da saslušamo predstavnike naših poljoprivrednih udruženja koji okupljaju poljoprivrednike i u direktnom su kontaktu s njima. Razmotrit ćemo danas dostavljene prijedloge i sugestije te nastojati kreirati partnerski odnos i saradnju a sve s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje u Federaciji BiH“, kazao je ministar Hrnjić po završetku sastanka.

Predstavnici udruženja uputili su čestitke novoimenovanom ministru Hrnjiću te poželjeli sretan i uspješan rad  uz želju da zajedničkim snagama i kvalitetnom saradnjom unaprijede oblast poljoprivrede.

“U svakom kolektivu i poslovnim procesima postoji prostor za unapređenje pa tako i u ministarstvu na čijem sam čelu. Pitanje vremenskih rokova za usvajanje određenih zakonskih i podzakonskih akata je nešto na čemu možemo više raditi s ciljem prilagođavanja poljoprivrednim proizvođačima, posebno onima koji planiraju proljetne sjetve kako bi na vrijeme dobili  planirane novčane podrške. Ujedno ovo je i poziv kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast poljoprivrede da dostave obrađene zahtjeve Federalnom ministarstvu kako bi u što kraćem roku poljoprivredni proizvođači bili isplaćeni“, istakao je ministar Hrnjić. 

Na sastanku je istaknuto da je ovogodišnji budžet od 164 miliona KM za poljoprivredu najveći do sada te da će kontinuirana podrška poljoprivrednim proizvođačima biti nastavljena i u narednom periodu.