Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Premijer Nikšić i ministar Hrnjić na otvaranju Prvog Kongresa peradarstva BiH: Ekonomski razvoj BiH nam je jedan od prioriteta

Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovali su večeras u Banja Luci svečanom otvaranju Prvog međunarodnog kongresa peradarstva/živinarstva Bosne i Hercegovine, koji se održava do 12. maja ove godine.

U svom obraćanju premijer Nikšić je izrazio zadovoljstvo da su podršku ovom privrednom skupu dale institucije BiH i oba bh. entiteta, što je ocijenio znakom da se zajednički žele riješavati problemi i saslušati prijedlozi, a sve s ciljem unapređenja sektora peradarstva.

– Želim poslati poruku da napredak naše privrede i ekonomije neće biti uvjetovan entitetskim granicama i da je problem peradara isti na cijeloj teritoriji BiH. Drago mi je da odmah na početku šaljemo poruku da nam je ekonomski, poljoprivredni i svaki drugi razvoj Bosne i Hercegovine prioritetan – kazao je Nikšić.

Istakao je da Vlada Federacije BiH i resorno federalno ministarstvo kroz poticaje nastoje osigurati podršku poljoprivrednom sektoru, ali da će se raditi na tome da sredstva podrške iz budžeta budu veća, posebno za peradarstvo, koje je od prošle godine uvršteno u sistem poticaja.

 – S ciljem poboljšanja stanja smatram veoma važnom međuentitetsku i međuresornu saradnju. Spremni smo da razgovaramo, kako bi zajedno došli do najboljih realnih rješenja. Kada je riječ o Federaciji, sagledat ćemo stanje, možda će biti potrebno revidirati programe, kako bi rješenja bila bolja, a poticaji veći. Nećemo odmah obećavati, ali trudit ćemo se da znatno poboljšamo sadašnju situaciju – istakao je Nikšić.

Dodao je da je upoznat i sa drugim problemima sa kojima se susreće sektor peradarstva u našoj zemlji, pa tako i pitanjima plasmana proizvoda, proizvodnih kapaciteta i nedostatka radne snage.

– Peradarstvo ne treba biti socijalna već razvojna grana poljoprivrede. Domaća proizvodnja je najvažniji segment razvoja, znamo da je treba unaprijediti. Nosimo odgovornost kao vlast da omogućimo poboljšanje uslova i stanja, a od građana očekujemo da kupovinom domaćih proizvoda doprinose razvoju naše privrede i ekonomskog ambijenta – zaključio je u obraćanju premijer Nikšić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić naveo je da je u prethodnom periodu produktivnost peradarske proizvodnje u Federaciji, kako u proizvodnji mesa, tako i jaja, imala pozitivan trend, te da u poređenju sa evropskim standardima i zemljama regiona postoji potreba za njenim daljnjim povećanjem.

– Programom novčanih podrški za peradarsku proizvodnju u FBiH u prošloj godini je izdvojeno  1.465.000 KM, od čega je realizovano više od milion maraka. Prošle godine je uvedena i mjera kojom potičemo uzgoj brojlera, a već u ovogodišnjem programu smo povećali izdvajanja za sve mjere, pa tako i one u peradarstvu. Prema našim izvorima, 275.000 tona hrane je potrebno za uzgoj peradi, a mi proizvodimo 80.000 tona. Ovu šansu svakako trebamo iskoristiti i popuniti domaćom proizvodnjom – naglasio je Hrnjić, te dodao da domaćim proizvođačima na raspolaganju stoje i mjere podrške investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, u okviru Modela ruralnog razvoja.

Organizatori Kongresa su Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH, Udruženje peradara Federacije BiH i Udruženje živinara „Zajednica živinara R-S“.

Iz zemalja regije, Evropske unije, Amerike, te drugih država prisustvuje oko 300 učesnika na Kongresu.

Cilj Kongresa je i da se proširi spisak proizvoda iz BiH koji se mogu plasirati na tržištima EU.