Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić sa saradnicima posjetio Zapadnohercegovački kanton

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima posjetio je danas Zapadnohercegovački kanton i sastao se s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti te predstavnicima poljoprivrednih udruženja i poljoprivrednih proizvođača.

U kabinetu gradonačelnika Ljubuškog, Vedrana Markotića, ministra Hrnjića i saradnike o stanju na području ovog kantona i lokalnih zajednica, upoznali su predsjednik Vlade ZHK, Predrag Čović, ministar privrede ZHK Dario Sesar, ministrica finansija ZHK Blagica Leko, zastupnik u Parlamentu FBiH, Stanko Musa i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuškog, Tihomir Kvesić.

O stanju u oblasti poljoprivrede na području Zapadnohercegovačkog kantona govorili su i članovi Seljačkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine dok su na sastanku s poljoprivrednim proizvođačima pomoćnici federalnog ministra poljoprivrede prezentirali programe novčanih podrški u poljoprivredi I ruralnom razvoju za 2023. godinu.

“Poljoprivredni proizvođači i prerađivači Zapadnohercegovačkog kantona posljednje tri godine kontinuirano povećavaju ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju što se vidi i kroz izdvajanja koja Federalno ministarstvo poljoprivrede  osigurava  za novčane podrške”, kazao je ministar Hrnjić i izrazio nadu da će takav trend biti nastavljen i u budućnosti. 

Ministar Hrnjić je tokom ove posjete posjetio Sabirno distributivni centar na Bijači, poljoprivredne proizvođače mladog krompira u ljubuškim naseljima Vojnići i Šipovača te nasad mladog vinograda u Ljubuškom.

U cilju sagledavanja mogućnosti i kapaciteta za otkup i preradu domaćih poljoprivrednih proizvoda i njihove prerade, ministar Hrnjić posjetio je i proizvodne kapacitete tvornice Lasta u Čapljini, koja posluje u sastavu kompanije Violeta. U razgovoru s vlasnikom ove kompanije, Petrom Ćorlukom, potvrđena je opredijeljenost da visokokvalitetni domaći poljoprivredni proizvodi budu sirovina za izradu Lastinih proizvoda čiji je plasman obezbijeđen na domaćem i inostranom tržištu.