Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Vlada utvrdila Zeleni izvještaj za 2022. godinu

Na 4. sjednici održanoj u Mostaru, Vlada Federacije BiH je utvrdila Izvještaj o stanju poljoprivrede – „Zeleni izvještaj“ u Federaciji BiH za 2022. godinu, s prijedlogom preporuka. Izvještaj je  sačinjen u saradnji s kantonalnim ministarstvima nadležnim za poljoprivredu, Federalnim zavodom za statistiku i drugim organima iz ove oblasti.

U dokumentu je dat presjek stanja u poljoprivrednom sektoru te ocjena stanja i privrednog položaja poljoprivrede, te prijedlog i način provođenja mjera poljoprivredne politike u narednom periodu.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu 2021./2022. godine došlo je do blagog smanjenja ukupne zasijane oranične površine u jesenjoj i proljetnoj sjetvi u odnosu na prethodni vremenski period (2020./2021.) za 1,6%, također promatrano i po grupama usjeva u proljetnoj i jesenjoj sjetvi, zasijanih površina kod žita i industrijskog bilja, a povećanje kod povrtnog bilja. Smanjenje ukupno proizvedenih količina žita posljedica je nedovoljnih količina mineralnih gnojiva za osnovnu gnojidbu i prihranu usjeva, što se odrazilo na prinos po hektaru površine.

Ukupna proizvodnja i ostvareni prinosi voćnih vrsta u 2022. godini, u odnosu na prethodnu godinu, povećani su kod  svih vrsta voća, osim breskve. Bilježimo povećanje prinosa kod šljive  za  60,1%,  kruške za 48,1%, jabuke 21,8% i trešnje za 15,2%. Ovakvom stanju u oblasti voćarstva značajno su doprinijeli povoljni klimatski uslovi u fenofazama razvoja u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu, kao i primjena savremene agrotehnike u proizvodnji voća. Također je u 2022. godini povećan broj čokota sposobnih za rod za 1,9%, i povećana je ukupna ostvarena proizvodnja grožđa za 16,6% u odnosu na 2021. godinu.

Sjemenska proizvodnja u Federaciji BiH bilježi rast u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu. Proizvodnja sjemena strnog žita je povećana za 1.930,7 tona u odnosu na prethodnu godinu. Proizvodnja sadnica drvenastog voća bilježi kontinuiran pad proizvodnje, a proizvodnja sadnica jagodičastog voća je zabilježila povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Kod proizvodnje presadnica povrća imamo neznatno povećanje proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu. Ova proizvodnja u potpunosti zadovoljava domaće potrebe, a velikim dijelom se i izvozi. U 2022. godini je izvezeno na strano tržište 5.357.195 komada presadnica. Također možemo konstatovati da je Federacija BiH prepoznatljiva po kvalitetu presadnica povrća u zemljama EU.

Prema statističkim podacima u 2022. godini došlo je do povećanja brojnog stanja goveda u Federaciji BiH u odnosu na 2021. godinu, ali do manjeg smanjenja broja krava i steonih junica. Prema podacima nadležnih kantonalnih ministarstava, došlo je do smanjenja brojnog stanja goveda, jer je smanjen broj muznih grla, junica i tovnih junadi. Međutim, došlo do povećanja broja grla u sistemu krava tele. Također, došlo do blagog smanjenja proizvodnje mlijeka u Federaciji BiH u 2022. u odnosu na 2021. godinu. Najveće količine proizvedenog mlijeka su u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Pad se bilježi i kod broja tovnih junadi, ovaca i koza u 2022. u odnosu na 2021. godinu, dok je evidentno povećanje ukupnog broja svinja. Došlo je do povećanja broja pčelinjih zajednica kao i povećanja proizvodnje meda po pčelinjoj zajednici i ukupnih količina meda u 2022. u odnosu na 2021. godinu. U Federaciji BiH u 2022. godini ukupan broj peradi je povećan u odnosu na 2021. godinu, a smanjen broj koka nosilja.

U prehrambenoj proizvodnji došlo je do povećanja u većini grupa proizvoda, od čega se posebno izdvaja proizvodnja čokolade i ostalih konditorskih proizvoda, koja je povećana za 80% uslijed otvaranja novih privrednih društava koja se bave proizvodnjom čokoladiranih proizvoda.

Sredstva odobrena za podsticaj poljoprivredi u 2022. godini u iznosu od 106.000.000,00 KM su utrošena u procentu od 99,64% ili 105.614.790,75 KM. Od tog iznosa je realizovano 17.348.111,01 KM po modelu poticaja biljnoj proizvodnji, 70.449.239,00 KM po modelu poticaja animalnoj proizvodnji, 16.166.893,18 KM po modelu ruralnog razvoja, 1.487.577,37 po modelu ostalih vrsta podrški i 162.970,19 KM za sudske presude, žalbene postupke, vansudske nagodbe i nerealizovane zahtjeve.

S obzirom na velike potrebe za daljnjom podrškom sektoru poljoprivrede, posebno u segmentu kapitalnih ulaganja i povećanja stepena iskorištenosti domaćih prerađivačkih kapaciteta i uvažavajući činjenicu da raste broj registrovanih poljoprivrednika, u ovom izvještaju su, između ostalog, date sljedeće preporuke: za izdavajane većih sredstava iz Budžeta za poljoprivredu, prehrambenu industriju, ruralni razvoj i opće usluge u poljoprivredi; brže donošenje zakonskih i podzakonskih propisa; povećanje konkurentnosti sektora kroz osiguranje jednostavnijeg pristupa kreditima za poljoprivrednike; kadrovsko jačanje nadležnog ministarstva te zaštitu poljoprivrednog zemljišta kao jednog od najvećih prirodnih bogatstava i dobra od općeg interesa za Federaciju BiH.

Shodno navedenom, data je preporuka institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, prije svih   resornom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnije uloge na realizaciji aktivnosti iz njihove nadležnosti, i to: izrada i usvajanje novih Zakona o hrani BiH, Zakona o veterinarstvu BiH, Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH, Zakona o vinu BiH, Zakona o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji BiH, Pravilnika o obilježavanju kopitara u BiH, Pravilnika o tržištu voća i povrća u BiH, donošenje ostalih propisa za nesmetan izvoz proizvoda poljoprivrede i prehrambene industrije (zdravstveni certifikat), stvaranje uslova za povlačenje IPARD sredstava kroz uspostavljanje Agencije za plaćanja, unapređenje poljoprivredne statistike i informacionog sistema (uspostavu dijelova budućeg IACS sistema u BiH uspostavom Sistema računovodstva na farmama (FADN), Informacionog sistema o zemljišnim parcelama (LPIS) i Poljoprivrednog tržišnog informativnog sistema (PTIS) sa centralnom reprodukcijom podataka na državnom nivou), usklađivanje sistema zemljišnih registara i unapređenje procesa upravljanja zemljištem, pokrenuti potrebne aktivnosti oko provođenja poljoprivrednog popisa u BiH radi dobivanja preciznog uvida u stanje poljoprivrede u BiH; uspostavljanje operativne strukture za korištenje pretpristupnih fondova EU, kao i da se u Bosni i Hercegovini pokrene postupak dodjele koncesije prema čl.1. i 4. Zakona o koncesijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj 32/02) za obavljanje djelatnosti sakupljanja i zbrinjavanja nusproizvoda i otpada životinjskog porijekla kako bi se izgradilo postrojenje za obradu nusproizvoda kategorije 1 i 2, kategorije 3, kao i za druge oblike prerade i organizirala mreža sakupljanja nusproizvoda životinjskog porijekla radi zaštite zdravlja ljudi i životinja, zaštite okoline i stvaranja uslova za sticanje statusa Bosne i Hercegovine kao slobodne od zaraznih bolesti životinja, kao preduslova za trgovinu životinjama i proizvodima životinjskog porijekla.