Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicom EIB-a u BiH Sandrine Friscia o projektima od značaja za općine i gradove u Federaciji BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je u sjedištu Ministarstva razgovarao sa Sandrine Friscia, predstavnicom Europske investicijske banke (EIB) u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je bio prilika da se razmotri realizacija dosadašnjih aktivnosti i projekata Europske investicijske banke u oblasti vodoprivrede ali i novih projekata za čiju bi implementaciju bile zainteresirane jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Razgovarano je o pripremi novog projekta Watsan FBiH – Faza II, koji u fokus stavlja izgradnju infrastrukture u oblasti vodosnadbijevanja i tretmana otpadnih voda. Novi projekat bi, sistemski i funkcionalno, trebao biti unaprijeđen u skladu s izvršenom analizom i iskustvima stečenim u okviru projekta Watsan FBiH.

Friscia je informisala ministra Hrnjića da je EIB spreman za ovaj projekat odobriti 60 miliona eura kao povoljna kreditna sredstva za jedinice lokalne samouprave koje su izrazile spremnost za učešće u projektu. Prema riječima Frisciae, čak 50% sredstava bi moglo biti obezbijeđeno kao grant sredstva što svakako zavisi od lokalnih zajednica i kvalitetom zadovoljenih projektnih rješenja. Pored navedenog, Friscia je upoznala ministra i o drugim izvorima posredstvom kojih je moguće ostvariti i dobiti grant sredstva za realizaciju projekata.

Ministar Hrnjić inicirao je pitanja koja nisu obuhvaćena ovim projektom a koja su vrlo aktuelna poput projekata učinkovite odbrane od poplava, projekata planskog gospodarenja šumama i projekata koji se bave obnovljivim izvorima energije.

Tokom sastanka usaglašeno je da lokalne zajednice koje su iskazale interes za učešće u ovom projektu moraju imati spremnu projektnu dokumentaciju te da se za potrebe Službe za upravljanje projektima pripremi tehnička podrška koja bi poslužila za izradu studija i projektnih prijedloga.

Friscia je uputila čestitke ministru Hrnjiću na imenovanju za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te izrazila nadu da će uspostavljena saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

Sastanku je prisustvovala i Amina Smajić, šefica Službe za upravljanje projektima u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Podsjećamo, općine Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Banovići, Grude, Breza, Busovača, Bužim, Cazin, Centar Sarajevo, Čitluk, Doboj Jug, Drvar, Goražde, Ilijaš, Ilidža, Jablanica, Kakanj, Kalesija, Konjic, Kupres, Ključ, Kreševo, Lukavac, Ljubuški, Maglaj, Neum, Novi Grad Sarajevo, Odžak, Posušje, Sanski Most, Srebrenik, Široki Brijeg, Tešanj, Tomislavgrad, Trnovo, Velika Kladuša, Visoko, Vogošća, Zavidovići, Zenica i Živinice iskazale su interes za učešće u projektu EIB-a, Watsan FBiH – Faza II.