Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministri Hrnjić i Marić: Kontinuirana saradnja s ciljem unapređenja poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona, Vinkom Marićem.

Tokom sastanka delegirano je nekoliko pitanja i problema s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači i prerađivači s područja Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar Hrnjić kazao je da poljoprivredni sektor u Federaciji Bosne i Hercegovine ima perspektivu ali da je bitno poduzeti neophodne mjere na njegovom unapređenju.  

“Namjera Federalnog ministarstva poljoprivrede je unaprijediti poljoprivredni sektor a to možemo učiniti kontinuiranim ulaganjem i povećanjem stepena inoviranja procesa i proizvoda. Pored navedenog, važno je animirati mlade da pokreću i razvijaju svoje biznise iz oblasti poljoprivrede“, kazao je ministar Hrnjić te ukazao na potrebu proaktivnog pristupa svih nadležnih tijela za oblast poljoprivrede u Federaciji BiH kako bi se navedeno implementiralo. 

Ministri su razmotrili aktuelnu problematiku iz poljoprivredne oblasti i izrazili spremnost na kontinuriranu saradnju. U cilju navedenog, dogovoreno je i održavanje sastanka s poljoprivrednim proizvođačima s područja Zeničko-dobojskog kantona krajem ovog mjeseca kako bi predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede prezentirali Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu te ponudili odgovore na određena pitanja koja su delegirali poljoprivredni proizvođači poput dodjele novčanih podrški, otkupne cijene mlijeka ali i drugih pitanja za koja su nadležna ova ministarstva.