Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić s poljoprivrednim proizvođačima iz Posavine: Zahtjevi mogu biti ispunjeni kroz zakonski definirane rokove

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastao se danas u Orašju s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Orašje kako bi razgovarao o zahtjevima koje je ovo udruženje dostavilo federalnom resornom ministarstvu i okončanju protesta poljoprivrednika.

Ministar Hrnjić je tokom sastanka u Vladi Posavskog kantona istakao kako su novčane podrške za poljoprivredne proizvođače definirane Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu te da je isti usvojen prije imenovanja ovog saziva federalne vlade a da su u okviru javne rasprave sve zainteresirane strane imale mogućnost dostavljanja prijedloga u vezi definiranja iznosa novčanih podrški za određene proizvodnje.

Na sastanku kojem su prisustvovali i premijer Vlade Posavskog kantona Đuro Topić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mate Brkić dogovoreno je da se obezbijedi određeni iznos sredstava kao podrška proizvođačima pšenice kojima su uslijed vremenskih neprilika stradali usjevi i kojima je smanjen prinos.  

Dogovoreno je da će federalno resorno ministarstvo u okviru preraspodjele sredstava, koja neće uticati na izdvajanja za druge proizvodnje, pomoći poljoprivredne proizvođače pšenice te da će Vlada Federacije, kroz ispunjenje zakonskih rokova i uvjeta, ispuniti svoju obavezu.

“Ovaj razgovor predstavlja korak naprijed i mi smo kao federalno ministarstvo poljoprivrede opredijeljeni za očuvanje proizvodnji na ovom području te posvećeni podršci našim poljoprivrednim proizvođačima”, kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka.

Ministar Hrnjić zamolio je poljoprivredne proizvođače da odblokiraju putne pravce radi normalizacije života ljudi koji žive, rade i putuju a da razgovore u vezi sa zahtjevima nastave u okvirima nadležnih institucija.