Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić govornik na regionalnoj Agro.Rocks konferenciji u Osijeku

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić jedan je od govornika na regionalnoj konferenciji o novim tehnologijama u poljoprivredi – Agro.Rocks, čiji termin održavanja je zakazan za 15. septembar ove godine u Osijeku.

Planom i programom konferencije predviđeno je okupljanje najvažnijih aktera iz oblasti agrara: proizvođača hrane, predstavnika zakonodavnog, javnog i civilnog sektora te stručnjaka iz oblasti novih tehnologija a sve s ciljem aktueliziranja pitanja razvoja sela i poljoprivrede te razgovora o potencijalnim rješenjima i modelima koji mogu unaprijediti budućnost poljoprivrede.

Pored ministra Hrnjića u okviru konferencije i panela posvećenog budućnosti poljoprivrede, kroz prizmu proizvodnje mlijeka i mesa te upotrebe novih tehnologija u proizvodnjama, govorit će i Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu, prof.dr.sc. Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te Branko Kolak iz Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda.

Kroz rasprave u okviru konferencije planirano je da učesnici diskutuju i o pitanjima kako će stočari odgovoriti na zelene ciljeve EU, koliku ulogu u današnjoj proizvodnji mesa i mlijeka imaju IT rješenja, zašto u sljedivosti hrane i nacionalnim oznakama još uvijek se ne koristi blockchain tehnologija, kako promjene potrošačkih navika utiču na proizvodnju mlijeka.

Pored navedenog planirano je da se kroz konferenciju ponude i odgovori na pitanja o  trendovima koje je pokrenuo rast cijena energenata, hoće li rat u Ukrajini dovesti do trajnog poremećaja na tržištu žitarica i uljarica, kako pomiriti ciljeve Zelenog plana i potrebu veće proizvodnje hrane te što je to što danas predstavlja samodostatnost?

Organizatori konferencije Agro.Rocks 2023. su informacijski sistem Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske, uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.