Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić i direktor Obradović: Identificirati potrebe za razvojem softvera u poljoprivredi na osnovu podataka FGU

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima danas je posjetio Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Sarajevu s ciljem sagledavanja mogućnosti za unapređenje saradnje ove dvije institucije.  

Na sastanku s direktorom ove uprave, Željkom Obradovićem i njegovim pomoćnicima, razgovarano je o planiranim aktivnostima institucija na polju bolje međusobne saradnje i korištenja dostupnih podataka a s ciljem unapređenja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH.

Posebno je istaknuta opredijeljenost za nastavkom saradnje i kroz identifikaciju potreba za razvojem softvera koji će omogućiti bolju kontrolu zasijanih površina u Federaciji Bosne i Hercegovine a što će doprinijeti efikasnijem upravljanju poljoprivrednim resursima.

Direktor Obradović izrazio je punu spremnost da pomogne aktivnosti koje će doprinijeti razvoju softverskih rješenja s ciljem kvalitetne kontrole i nadzora zasijanih površina ali i ukazao na potrebu da institucije budu osposobljene kvalifikovanom radnom snagom koja će biti u mogućnosti implementirati rješenja zasnovana na osnovu dostupnih podataka ove Uprave.   

“Zajednički cilj uspostavljene ali i buduće saradnje bit će na identificiranju potreba koje kroz softverska rješenja možemo ponuditi poljoprivrednom sektoru u Federaciji BiH“, kazao je ministar Hrnjić.

Na sastanku su istaknute brojne prednosti koje donose softverska rješenja koja se temelje dijelom i na korištenju podataka Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove a kao ključna navedena su smanjenja nepravilnosti i eventualne zloupotrebe u dodjeli novčanih podrški za zasijane površine  ali i efikasnije upravljanje poljoprivrednim resursima i poboljšanje poljoprivredne produktivnosti.