Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo sastanak o učešću gradova i općina u projektu Modernizacija vodnih usluga u FBiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je bilo domaćin sastanka predstavnicima pet općina i gradova  iz Federacije BiH. Projektna jedinica zadužene za realizaciju projekta Modernizacija vodnih usluga u Federaciji BiH, koja je formirana u okviru Ministarstva zajedno s predstavnicima Svjetske banke prezentirali su početak implementacije projekta sa posebnim naglaskom na Komponentu 3 u okviru koje će se realizirati infrastrukturni projekti u oblasti vodnih usluga u loklanim zajednicama u FBiH.

Predstavnici gradova Tešanj, Gračanica, Široki Brijeg i Lukavac, te općine Čitluk tokom 2021. godine iskazali su interes za učešće u ovom projektu a kako su sredstva za projekat postala efektivna time su i ove općine pozvane na sastanak s ciljem dogovora o aktivnostima neophodnim za početak realizacije infrastrukturnih projekata u ovim lokalnim zajednicama.

Iskazano je zadovoljstvo što će ovim projektom biti unaprijeđene vodne usluge komunalnih preduzeća kao i poduzete aktivnosti na poboljšanju održivog korištenja i zaštite voda u jedinicama lokalne samouprave.

Predstavnici Svjetske banke iznijeli su neophodne zahtjeve ove institucije koje je potrebno provesti kako bi se kreirali ugovori i sredstva postala operativna te su Projektna jedinica ovog Ministarstva i tim Svjetske banke iskazali opredijeljenost za saradnju i pružanje institucionalno-tehničke podrške u svim aktivnostima u oblasti vodnih usluga lokalnih zajednica koje uzimaju učešće u ovom projektu.

Kako je istaknuto, u narednom periodu očekuje se iskazivanje interesa i drugih lokalnih zajednica za učešće u projektu Modernizacija vodnih usluga u FBiH čime se nastoji unaprijediti sektor vodoprivrede u Federaciji BiH.