Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s Katicom i Milićević o agroturizmu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić primio je u sjedištu ministarstva Dijanu Katicu, predsjednicu Hrvatskog udruženja za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i Mirjanu Milićević, profesoricu Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Tokom sastanka razgovarano je o unapređenju saradnje na polju unapređenja turizma i ruralnog razvoja kroz adekvatno razvijanja agroturizma te je ukazano na potrebu razmjene iskustava između predstavnika Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored navedenog, sagovornici su saglasni da je potrebno promovirati mjere i aktivnosti kojima se unapređuje i osnažuje položaj žena i mladih u ruralnim područjima.

Ministar Hrnjić ukazao je na značaj razmjene iskustava i informacija iz oblasti agroturizma koji iz godine u godinu bilježi značajne rezultate.

„Potencijali koje posjedujemo u Bosni i Hercegovini neminovno bi trebali biti kvalitetnije iskorišteni i promovirani kroz agroturizam. Kao Ministarstvo nastojat ćemo pronaći mjeru koja će potaknuti naše poljoprivredne proizvođače i poduzetnike da se aktivnije uključe u razvoj ove grane privrede“, kazao je ministar Hrnjić.

Katica je zahvalila ministru Hrnjiću na upriličenom sastanku te uputila poziv za prisustvo Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu koji će se ove godine održati u Splitu.