Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Obrasci za uzorkovanje i profilisanje tla i izradu programa uređenja zemljišta

U skladu s Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ruralnog razvoja (Službene novine Federacije BiH, broj 33/24), član 5. stav (12) i stav (13), klijenti koji podižu višegodišnje nasade u obavezi su dostaviti potvrdu o izvršenoj analizi zemljišta/tla, a pojedini i program uređenja zemljišta.

Izlazak na teren po zahtjevu klijenata, uzimanje uzoraka – uzorkovanje i profilisanje tla mogu obavljati isključivo naučno-stručne institucije akreditovane po normi ISO 17025 i ovlaštene od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Od strane Federalnog ministarstva ovlaštene su sljedeće naučno-stručne institucije:

  1. Federalni zavod za agropedologiju Sarajevo (Dolina 6., 71 000 Sarajevo),
  2. Federalni agromediteranski zavod Mostar (Biskupa Čule 10., 88 000 Mostar),
  3. TQM d.o.o. institut za kvalitet, standardizaciju i ekologiju Lukavac (Modrac bb, 75 300 Lukavac),
  4. Poljoprivredni zavod USK Bihać (Omera Novljanina br. 4 77 000 Bihać) i
  5. Institut za hemijsko inženjerstvo d.o.o. Tuzla (Zvonka Cerića 1, 75 000 Tuzla)*.

Klijenti samostalno biraju jednu od predloženih naučno-stručnih institucija i istoj dostavljaju zahtjev.

Obrazac je moguće preuzeti klikom na naziv jedne od pobrojanih naučno-stručnih institucija koje su akreditovane po normi ISO 17025 i ovlaštene od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Lista laboratorija akreditiranih od Instituta za akreditaciju BATA koji su ovlašteni rješenjem nadležnog organa za izvođenje fizičko-hemijskih ispitivanja i uzorkovanja tla sadrži vrste ispitivanja i mjerne karakteristike koje navedene laboratorije vrše i dostupna je na sljedećem linku.  

* Institut za hemijsko inženjerstvo d.o.o. Tuzla nije izrazio interes za obavljanje uzorkovanja i analize tla propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ruralnog razvoja (Službene novine Federacije BiH, broj 33/24).