Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić u posjeti Institutu BioSens u Novom Sadu: Inoviranjem u poljoprivredi do boljih rezultata

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, posjetio je danas Institut Biosens u Novom Sadu. Rad ovog istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema usmjeren je na tehnologije i inovacije koje pospješuju oblast poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zaštite životne sredine.

Ministru Hrnjiću su u pratnji direktora Instituta, prof. dr. Vladimira Crnojevića, prezentirana tehnička dostignuća koja značajno unapređuju procese u oblasti poljoprivrede, poput razvoja senzora za praćenje zdravlja biljaka, primjenu dronova i satelitske tehnologije u poljoprivredi kao i sisteme za nadzor kvalitete hrane.

“Razmjena znanja i ideja od suštinskog su značaja za napredak u bilo kojoj oblasti pa tako i u oblastima resora za koji smo nadležni. Inovativni pristup i ulaganje u razvoj modernih tehnologija u okviru ovog Instituta dokaz su da ulaganja u modernizaciju i digitalizaciju mogu unaprijediti poljoprivredu. Bosna i Hercegovina, a time i Federacija BiH, ne smiju zaostajati za modernim tokovima i inovativnim rješenjima koja se kreiraju u poljoprivredi. Ovaj Institut razvio je brojna rješenja koja pomažu javnoj upravi da stekne bolji uvid u poljoprivrednu proizvodnju, postigne efikasniju kontrolu novčanih podrški i unaprijedi sistem nadzora nad korištenjem poljoprivrednog zemljišta“, kazao je ministar Hrnjić tokom posjete ovom Institutu. 

Novosadski institut BioSens osnovan je 2015. godine a u svom osmogodišnjem radu realizirao je više od 50 projekata čiji su rezultati dostupni poljoprivrednicima, savjetodavnim službama, kompanijama, učenicima i studentima te kreatorima politika.

“Smatramo da naša iskustva i rezultati istraživanja mogu biti od velike koristi i za razvoj poljoprivrede i šumarstva u Bosni i Hercegovini. Uloga našeg Instituta je upravo da diseminira informacije od značaja za poljoprivredne proizvođače i sve učesnike u lancu proizvodnje i prerade ali i za institucije koje brinu o nadzoru i unapređenju zakonske regulative a po osnovu istraživanja i tehnologija koje naš Institut realizira“, kazao je direktor Crnojević.

Institut BioSens u aprilu ove godine otvorio je novu poslovnu zgradu u Novom Sadu koja se prostire na površini većoj od 6,5 hiljada kvadratnih metara i koja zahvaljujući posebnim sistemima primjenjenim tokom gradnje omogućava izvođenje najosjetljivijih naučnih istraživanja u oblasti mikro i nano tehnologije. U izgradnju i opremanje objekta investirano je 34 miliona eura a dio finansijskih sredstava obezbijeđen je od strane Europske unije kroz projekt Horizont 2020. Na ovaj način novi kapaciteti i visokosofisticirana oprema omogućavaju jačanje potencijala Instituta, kao Evropskog centra izvrsnosti, koji može realizirati najnaprednije projekte primjenjive na svjetskom nivou.