Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić potpisao ugovore s korisnicima o korištenju posebnih lovišta u Federaciji BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je na Igmanu potpisao ugovore s budućim korisnicima posebnih lovišta na području Federacije Bosne i Hercegovine. Potpisivanjem ugovora korisnici će narednih deset godina raspolagati posebnim lovištima koja su ranije definirana odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Brojno stanje pojedinih vrsta divljači je često svođeno na minimum, nakon čega je uvijek slijedio dug i mukotrpan put do oporavka, odnosno do poboljšanja stanja divljači u lovištima Bosne i Hercegovine. Današnjim činom potpisivanja ugovora predali smo posebna lovišta na gospodarenje za narednih desetogodišnji period. Uvjeren sam da će korisnici primjenom mjera  kao što su zaštita divljači, uzgoj divljači i uređenje lovišta, doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti ekoloških sistema i ravnoteže u prirodnim staništima divljači“, kazao je ministar Hrnjić po okončanju potpisivanja ugovora s budućim korisnicima.

Predstavnici šumsko-privrednih društava upoznali su ministra Hrnjića o aktivnostima u posebnim lovištima kojima su upravljali u prethodnom periodu dok su ministar privrede Kantona Sarajevo, Zlatko Mijatović, pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i lovstvo Ministarstva privrede KS, Kemal Starogorčić i direktor KJP “Sarajevo šume”,  Samir Omerović, upoznali ministra Hrnjića s planiranim aktivnostima  na sadnji 18.000 stabala na području Igmana.

Korisnici posebnih lovišta su, na osnovu Odluke Vlade FBiH, KJP “Sarajevo šume” d.o.o. Sarajevo (Igman – Bjelašnica), ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres (Hrbljine-Kujača), ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o. Bosanska Krupa (Plješevica), JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj (Konjuh) i JP “Park prirode Hutovo blato” Karaotok-Čapljina (Hutovo blato).

Vlada FBiH je prepoznala važnost posebnih lovišta, kao i potrebe savremenog lovnog gospodarenja, te je uvažavajući međunarodne konvencije i pojedinačne specifičnosti svakog lovišta prema strukturi površina, prirodnim pogodnostima i vrstama divljači donijela 2012. godine Odluku o osnivanju posebnih lovišta na teritoriji Federacije BiH i potvrdila status posebnih lovišta: Igman-Bjelašnica, Hrbljine-Kujača, Plješevica, Konjuh i Hutovo Blato.