Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Vlada FBiH usvojila odluke o donošenju planova upravljanja rizikom od poplava  za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora (2024 – 2029.)

Vlada Federacije BiH je na 31. sjednici održanoj 8. aprila 2024. godine usvojila Odluke o donošenju Planova upravljanja rizikom od poplava za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora u Federaciji BiH. Odluke su objavljene u „Službenim novinama Federacije BiH“ broj 28/24.

Nakon velikih poplava u maju 2014. godine EU je, između ostale podrške, osigurala sredstva za Tehničku pomoć za izradu Planova upravljanja rizicima od poplava za Bosnu i Hercegovinu, u okviru koje su osim nacrta planova za dva vodna područja u Federaciji BiH, pripremljeni i nacrti planova za vodna područja u RS-u i nacrt plana za Brčko Distrikt, kao i nacrt Krovnog izvještaja za upravljanje rizikom od poplava za Bosnu i Hercegovinu.  Planovi su pripremljeni za period 2024-2029. godine, a struktura i sadržaj Planova su usklađeni sa Zakonom o vodama FBiH („Službene novine FBiH“, br. 70/06) i Uredbom o vrstama i sadržaju planova zaštite od štetnog djelovanja voda („Službene novine FBiH“, br. 26/09). Uredba je usklađena sa EU Direktivom o procjeni i upravljanju rizicima od poplava.  

Svrha plana upravljanja rizikom od poplava je uspostavljanje odgovarajućih ciljeva za upravljanje poplavnim rizicima za poplavna područja utvrđena na osnovu preliminarne procjene poplavnog rizika, sa fokusom na smanjivanju mogućih štetnih posljedica poplava.

Ovim planovima su promovirane održive prakse korištenja zemljišta, bolje zadržavanje vode na slivu, kao i kontrolisano plavljenje određenih područja u slučaju poplavnog događaja.

Kao podloga za izradu ovih planova obavljeno je LiDAR i geodetsko snimanje na oba vodna područja, te su razvijeni hidraulički modeli i pripremljene mape opasnosti od poplava, koje su pokazale obim, dubinu, brzinu protoka poplavnih voda. Za proračun rizika je korišteno pet sveobuhvatnih kategorija imovine i dobara: stanovništvo,  privreda, zaštićena područja,  kulturno i historijsko naslijeđe i opasni izvori zagađenja.

Za planove su pripremljene Strateške studije o utjecaju na okoliš, te provedeni opsežni procesi konsultacija sa javnošću za oba dokumenta.

Finansijske procjene pokazuju da je u okviru ovog ciklusa upravljanja poplavnim rizikom za implementaciju strukturnih i ne-strukturnih mjera potrebno osigurati više od 124 miliona KM od čega za 73 mjere na vodnom području rijeke Save iznos od 100.639.240 KM i za 17 mjera na vodnom području Jadranskog mora iznos od 23.439.450 KM.

Navedene i usvojene odluke, pored značaja za sektor voda, bitne su i za zaštitu građana ali i za privredne i razvojne aktivnosti na području u Federacije BiH.

Više informacija dostupno na web stranicama AVP Sava www.voda.ba i AVP Jadransko more www.jadran.ba